Monday, March 18, 2013

Anya és hitbizonyosságA hitre jutás és utána a hitérzék kifejlődése nem olyan tanulási folyamat, mint ahogy írni-olvasni tanulunk. A hit alapjait nem úgy sajátítjuk el, mintha betűről betűre haladnánk, egyre komolyabb könyveket olvasnánk, s végül teológiából doktorálnánk. Sokkal inkább úgy növekszünk a hitbizonyosságban és az abból fakadó cselekedeteinkben, mint ahogy gyermekkorunkban beszélni tanultunk. Utánzás, felismerések, egyéni lelemény kell egy kis emberkének, hogy kommunikálni tudjon. És kell még valami.
Szerető család. A családban pedig, magzati korunktól 1-2 éves korunkig a nyelvtudást átadó legfőbb személy az édesanyánk. Őt halljuk legtöbbet. Ezt a rendet Isten alkotta így, és az ember könnyen belátja, hogy mindaz, amit Isten alkotott, jó.
Ezért tartom fontosnak, hogy az Egyház minden lényegi megnyilvánulásában utal arra, hogy van Égi Édesanyánk. Van a hit szókincsének és logikájának elsajátításában mintánk és pártfogónk.
Amikor kisgyerekeknek arról beszél egy hitoktató, hogy Mária volt Jézus anyukája, akkor a kisgyerekek ebben semmi különöset nem látnak: hiszen nekik is van anyukájuk.
Akik pedig vitatják a Mária-tisztelet értelmét, azok közül sokan félrevezetettek, néhányan pedig elvesztették gyermeki látásmódjukat. Pedig, ha nem leszünk olyanok, mint egy gyermek…

4 comments:

 1. "Szinte ferences" :-))
  ezzel én is majdnem így vagyok..

  Nem tezs jót a férfiaknak ha kiveszik belőlük a Mária tisztelet/szeretet. Kálvinista körben nagyon jól megtapasztalható, hogy a jóravaló és tehetséges, munkájukban sikeres férfiak, lelkileg mennyire féloldalasak, és ez családi kapcsolataikban sok probléma forrása.
  benézek még máskor is..sok sikert! De inkább sok boldogságot:-)))

  ReplyDelete
  Replies
  1. Köszönöm a megerősítő szavakat. Én is boldogságot kívánok!

   Delete
 2. Mária anyasága arra biztat bennünket, hogy gyermeki bizalommal forduljunk hozzá.

  ReplyDelete