Saturday, October 5, 2013

Isten emberben godolkozik

Tudom, hogy azt a kérdést, amelyről most írok sok egyházszociológus úgy mutatja be, mint karizma és intézmény problémáját. Azt is tudom, hogy amit írni fogok, az nem tudományos okfejtés. Csupán az egészségesnek vélt hitérzékemre hagyatkozom, amikor elmondom, mit figyeltem meg.
Isten, szerintem, emberben gondolkozik. Ő Ferenc testvért, Leó testvért, Boróka testvért, János testvért és a többieket szólította meg. Ő nem alapította meg a világi ferences rendet sem, de az első rendet sem. Embereket szólított meg, hogy szeressék őt. És ők mindenüket ott hagyva szerették őt. Ehhez a "szeretéshez" kerestek formákat, így született a regula. Tovább megyek!
Jézus 12 tanítványt választott, s minden választáskor nevükön szólította őket. "Te Péter vagy" - kezdete azt a pár mondtot is, melyben az egyház fejéül egy embert, egy halászembert jelölt ki. Talán nem javítanak ki az egzegéták, ha  azt állítom, hogy Jézus nem csak le akarta fordítani Péter nevét és az evangelista sem csak a jobb érthetőség kedvéért idézte így a Mestert. Szerintem azért kezdődik így ez a gondolat, hogy "Te", mert az Istennek elsősorban emberek, sőt barátok, kellenek.
Ezt értem én azon, hogy Isten emberben gondolkozik, nem intézményekben. Nem a ferences világi rendben.Tudom, hogy arra gondolosz most, vajon benned is gondolkozik-e az Isten. Szerintem igen, de jobb, ha Tőle kérdezed meg.:)

No comments:

Post a Comment