Friday, September 13, 2013

Egyház és Isten Országa – hová szeretnél bejutni?


Mielőtt egy megfigyelésemet megírom, szeretnék valamit leszögezni. Tudom, hogy a katolikus egyházat Jézus akarta és Ő is alapította meg. Hiszek „...az egy, szent, katolikus és apostoli anyaszentegyházban...”. De megfigyeltem valamit.

Sokkal könnyebb az Egyházba bejutni egy embernek, mint Isten Országába. Mire alapozom ezt? Elég csak Jézusra figyelni, aki azt mondja, hogy a konkoly és a búza együtt nő a földeken. Sokan értelmezzük ezt úgy, hogy a hívők között élnek elkötelezett, boldog keresztények és élnek olyanok is, akik lélekben nem köteleződtek el Jézus mellett. Az Egyházi intézményekben utóbbiak sokszor jutnak komoly szerephez, nem nehéz nekik bejutni oda.
De előbbi állításom igazolására elég lehet azt is végiggondolni, hogy hányszor kellett az Egyház vezetőinek a hit tisztaságának védelmében papokkal, tévtanító teológusokkal szemben föllépniük. A papok pedig igazán az Egyház tagjai, igazán bejutottak az Egyházba, de a történelem rámutat, hogy Isten Országába többüknek (tévtanítók) nem sikerült eljutniuk.

Bevallom eddig nem tudtam kifürkészni, hogy a „konkoly-lelkű-hívek” miért jönnek az Egyházba, de valami más, sokkal fontosabbat megtapasztaltam. Az Egyházban nem mindig jó. Isten Országában azonban mindig csodálatos. Te hová jutottál be?

No comments:

Post a Comment